Fjernvarme: demokratisk, nonprofit og bæredygtig

Ninna Hedeager Olsen taler ved Dansk Fjernvarmes Landsmøde
Foto: Jesper Voldgaard

 

Ninna Hedeager Olsen – Teknik- og Miljøborgmester i København og bestyrelsesformand for CTR – talte i sidste uge på Dansk Fjernvarmes årlige Landsmøde med over 2.000 deltagere fra hele landet.

I et paneloplæg med titlen Forsyning – en del af din velfærd var meldingen fra Ninna Hedeager Olsen klar: ”Ja, fjernvarme er velfærd. Den er demokratisk, den er nonprofit, og den er bæredygtig”.

 Men der var også en advarsel til fjernvarmebranchen: ”I har den samme udfordring som fx de mennesker, der fejer vores fortove og tømmer vores skraldespande: Borgerne lægger typisk først mærke til jer, hvis jeres opgaver ikke bliver løst. I skal passe på med at være dem, som ingen lægger mærke til – jeres værdi skal være synlig i konkurrencen med individuel opvarmning og i forhold til pres mod at privatisere og markedsgøre jer”.

Kollektive bæredygtige løsninger er vejen frem ifølge Ninna Hedeager Olsen:
”Mange danskere tror måske, at fjernvarme stadig er noget, der bliver lavet på kul, men kullene er i høj grad under udfasning, og den nuværende biomasse er heller ikke endestationen. Vi er i gang med at kigge på de næste løsninger, det kan fx være geotermi.”

“Det er vigtigt, at vi bevare det fælles net, så det fortsat kan være en kollektiv beslutning, hvordan vi skal sikre bæredygtig varme til alle borgere fremover – på linje med andre vigtige beslutninger om velfærd. Der er forskellige fjernvarmepriser rundt om i landet, men indenfor det enkelte forsyningsområde omfordeler vi omkostningerne, så alle kan være med – til samme varmepris, uanset om man bor i udkanten eller i midten af et forsyningsområde. Velfærd er for mig, at vi ikke hver især skal finde løsninger, men kan gøre det kollektivt”